środa, 15 lutego 2017

Dzięcioł Duży ( Dendrocopos Major )

     Jestem dzięcioł - dzięcioł pstry,
     Kuję dziobem - raz, dwa, trzy ! (...)
     Mocno kuję w korę dziobem,
     Szkodnik siedzi tam pod spodem
     Mam na głowie smużkę - łatkę,
     Skrzydła czarne w białą kratkę.
     Łatka moja jest czerwona,
     A ta kratka to obrona,
     Bo pstrokatej kratki deseń
     Niewidoczny jest w pstrym lesie.
  Jerzy Kierst



Najpospolitszy i najbardziej wszechstronny dzięcioł, występujący we wszelkich drzewostanach.
W okresie zimy główny pokarm dzięcioła stanowią nasiona sosnowe, które wydobywa z szyszek rozkuwając je po wetknięciu w szczelinę pnia drzewa.
Gatunek chroniony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, zapraszam ponownie do odwiedzenia mojego bloga.